Wanneer je voor het eerst op reis gaat komt er best veel op je af. Je hebt je laten inspireren door Instagram, vrienden of het internet en je hebt je bestemming gekozen. Je boekt je tickets en de voorpret kan beginnen, maar dan slaat de twijfel toe. Wat moet ik allemaal nog regelen? Eigenlijk begint het echte voorbereiden pas wanneer je ticket is geboekt en de eerste accommodatie is vastgelegd. In dit artikel geven wij antwoord op de vraag wat je allemaal vooraf moet regelen voordat je op reis gaat.

Boek je eerste accommodatie

In de intro hadden we het al even kort benoemd, maar niets is vervelender om na een lange vlucht nog op zoek te moeten naar een fijn hotel of hostel. Zorg er daarom voor dat je in ieder geval voor de eerste nacht een accommodatie geboekt hebt. Als je boekt via Booking.com heb je meestal de mogelijkheid om je accommodatie nog voor vertrek te annuleren mochten je reisplannen toch nog wijzigen. Ook is het prettig om dan al een beetje een idee te hebben hoe je daar gaat komen vanaf het vliegveld!



Booking.com

Visum regelen

Voor sommige landen heb je een visum nodig. Een visum is je officiële toestemming om een land binnen te reizen en te verblijven. Een visum wordt afgegeven door het land waar je naar toe reist. Zoek van te voren daarom uit welke regels er gelden voor jouw bestemming. Reis je met een overstap? Check dan ook of je via dit land zonder visum mag reizen. Soms heb je namelijk ook voor de overstap een visum nodig.

Araquipa, Peru

Vaccinaties halen

Niets is belangrijker dan om op tijd je vaccinaties te halen. Wanneer je voor het eerst vaccinaties voor op reis haalt moet je ook een vaccinatieboekje aanschaffen. Dit boekje is belangrijk en dien je elke reis bij je te hebben. In sommige landen zijn enkele vaccinaties namelijk verplicht! Welke vaccinaties je nodig hebt is afhankelijk van je bestemming en je activiteiten. Laat je daarom altijd goed adviseren bij de GGD of andere instelling.

Internationaal rijbewijs

Als je van plan bent om op reis een scooter* of auto te huren dan heb je een internationaal rijbewijs nodig. In veel landen is een Internationaal rijbewijs een vereiste naast je Nederlandse rijbewijs. Het Internationale rijbewijs is af te halen bij de ANWB en is één jaar geldig. Vergeet niet om een pasfoto mee te nemen. Het internationale rijbewijs kost €18,95.

*houd er wel rekening mee dat scooters in het buitenland vaak sterker zijn dan hier in Nederland en volgens de nederlandsnormering onder motoren vallen ( >50cc motor inhoud). Dat betekent dat je dat je dan eigenlijk een motor rijbewijs moet hebben, en je anders niet altijd verzekerd bent!

Verzekeringen 

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Een reis en annuleringsverzekering is daarom geen overbodig luxe! Als je vaker op reis gaat is een doorlopende reis en annuleringsverzekering vaak goedkoper dan telkens een nieuwe verzekering afsluiten. Verdiep je van te voren wat je verzekering wel of niet dekt. Wij waren achteraf, maar wat blij met onze verzekering toen onze GoPro in Peru werd gestolen. Ook hebben wij van onze verzekering gebruik moeten maken toen het reisadvies naar Nicaragua werd aangepast. We konden toen zonder problemen onze reis omboeken naar Vietnam.

Belangrijke documenten

Op reis is je paspoort het waardevolste item wat je bij je hebt. Zorg er daarom voor dat je een kopie bewaard waar je gemakkelijk bij kan. Zelf scan ik altijd onze waardevolle papieren (o.a. paspoort, rijbewijs en zorgpas) in en sla ik online op. Op deze manier kan ik op reis altijd bij mijn belangrijke documenten als dat nodig is.

Bankpas op wereld zetten 

Dit is meteen een handig tip voor onszelf, want onze bankpassen op wereld zetten vergeten wij ook nog wel eens. Gelukkig is dit ook vanaf de locatie nog prima te regelen (tip: vergeet niet je random reader), maar vooraf is wel zo prettig. Zo kun je meteen bij aankomst pinnen en sta je niet raar te kijken waarom er geen geld uitkomt.

Download Maps.me en de landkaarten

Onze meeste favoriete app op reis is Maps.me. Maps.me is een navigatie app die offline te gebruiken is. Hierdoor heb je onderweg geen wifi of netwerk nodig om toch de weg te kunnen vinden. De app is gratis te downloaden en super handig in gebruik. Vergeet niet om voor vertrek de kaart van je bestemming te downloaden, zodat deze ook echt offline te gebruiken is. Er zijn sowieso nog meer Apps die wij erg handig vinden op reis, benieuwd welke? Klik hier!

Als laatste wil ik je alleen nog maar heel veel plezier op reis wensen! Geniet van een nieuw avontuur en met deze voorbereidingen kan het bijna niet mis gaan.