El Chaltén is een dorpje in Patagonië wat ligt in het zuiden van Argentinië. Het dorpje zelf is klein en toeristen komen hier eigenlijk maar voor één ding: de natuur. El Chaltén is namelijk de perfecte uitvalbasis voor het Los Glaciares national park. In dit artikel delen wij onze favoriete wandelingen en leuke restaurantjes in El Chaltén, zodat je je met gemak een aantal dagen kunt vermaken.

Visitor center

Als je met de bus naar El Chaltén reist maakt de bus standaard een stop bij het visitor center van El Chaltén. Bij het visitor centrum krijg je een praatje over het national park en iedereen krijgt een kaart uitgereikt. Deze kaart is super handig en zorgt ervoor dat je precies weet waar alle wandelingen beginnen, hoelang je erover doet en wat de afstand is. Mocht je dus op een andere manier El Chaltén binnen komen dan raad ik een kort bezoekje aan visitor center zeker aan.

Laguna de los Tres trail

Waarschijnlijk de meest bekende wandeling in El Chaltén is de wandeling naar de voet van Fitz Roy. De volledig trail heet Laguna de los Tres (20 kilometer) en het kost je bijna een hele dag om heen en terug te wandelen. Het begin van de trail is gemakkelijk en het moeilijkste gedeelte begint pas een kilometer voor het einde. Het pad veranderd dan in losliggende stenen en in slechts één kilometer stijg je bijna 400 meter! Het uitzichtpunt schijnt prachtig en de moeite waard te zijn. Helaas kunnen wij hier niet over meepraten, omdat we heel slecht weer hadden en hierdoor was er geen zicht op Fitz Roy.

Argentinië, Patagonië El Chalten

Vouná

Vouná is de plek als je op zoek bent naar een warm kopje thee met een lekker stuk taart. De vitrine staat vol met de lekkerste taartjes dus je hebt volop keus. Hoewel de service wellicht wat traag is, maakt de snelle wifi dat meer dan goed. De perfecte plek om lekker te relaxen op een regenachtige dag.

Overnachten in Patagonië kan behoorlijk duur zijn. Probeer daarom zo ver mogelijk van te voren te boeken, zodat je veel keus en opties hebt. Wij sliepen vier nachten in Lo de Guille in een tweepersoonskamer met gedeelde badkamer inclusief zeer goed ontbijt voor €55 in het hoogseizoen.

Argentinië, Patagonië El Chalten Vouna

La Nieve

Het Café La Nieve is de perfecte plek om te lunchen. Het restaurantje heeft slechts enkele tafeltjes en bevind zich in de hoofdstraat. Het menu bestaat uit taco’s, empanadas en lekkere sandwiches. Wij gingen voor de sandwich met tonijn en deze smaakte heerlijk!

Argentinië, Patagonië El Chalten, La nieve

Chorrillo del Salto trail

Een leuke en makkelijke wandeling is de wandeling naar de Chorrillo del Salto waterval. De wandeling is vanaf het einde van het dorp drie kilometer en heeft bijna geen hoogtemeters. Hierdoor is deze wandeling ideaal als je een dag wilt bijkomen van alle lange wandelingen, maar toch er even op uit wilt.

Argentinië, Patagonië El Chalten

Los Cóndores en Las Águilas viewpoints

Deze twee uitzichtpunten zijn te combineren in één wandeling. Vanaf het centrum van El Chaltén loop je gemakkelijk in driekwartier naar het eerste uitzichtpunt Los Cóndores. Vanaf hier heb je een mooi uitzicht over de stad en bergen. Ongeveer 10 minuten voor het dit uitzichtpunt heb je een splitsing, neem de andere afslag en in 20 minuten ben je bij het viewpoint Las Águilas. Dit uitzichtpunt geeft je een uitzicht over het Lago Viedma en de omliggende omgeving.

Argentinië, Patagonië El Chalten

Argentinië, Patagonië El Chalten

Bourbon smokehouse bar

Een burger en een biertje drinken bij Bourbon Smokehouse Bar is wat ons betreft één van de beste dingen die je na een lange wandeling kan doen in El Chaltén. Deze plek is super sfeervol, er wordt fijne muziek gedraaid en is een goede plek om andere reizigers te ontmoeten. Schuif gezellig aan één van de lange tafels of zoek een plekje aan de bar.

Argentinië, Patagonië El Chalten Smoke house bourbon

Laguna Torre trail

Naast de meeste populaire wandeling Laguna de los Tres, is ook de wandeling naar Laguna Torre favoriet om te doen in El Chaltén. Deze wandeling hebben wij zelf niet gedaan, omdat wij nog behoorlijk moe waren van de W-trek en de hike naar Laguna de los Tres. Deze wandeling (heen en terug) is 22 kilometer en bij het laatste viewpoint heb je een mooi zicht over de gletsjer en de lagoon. Volgens vele backpackers hier een dikke aanrader.

Dit waren onze tips over wat je allemaal kunt doen in El Chaltén. Er zijn nog veel meer activiteiten en wandelingen in El Chaltén te doen, maar het weer kan een grote spelbreker zijn. Wij hadden vier dagen voornamelijk regen en harde wind, waardoor we niet altijd zin hadden in een lange wandeling. Mocht je naar El Chaltén reizen houdt dan rekening met alle weersoorten, want als iets onvoorspelbaar is dan is het wel het Patagonische weer.