Cusco ligt in het Andesgebergte in het zuidoosten van het Zuid-Amerikaanse land Peru. Cusco was in de Inca tijd de culturele hoofdstad van het Incarijk en staat op de Wereld Erfgoed Lijst van Unesco. In en rondom Cusco zijn nog erg veel oude Inca ruïnes terug te vinden. Vanaf het centrale plein zijn er allerlei gezellige, kleine en steile zijstraatjes te vinden, wat voor een fijne sfeer in deze stad bezorgen. De meeste mensen bezoeken Cusco als uitvalbasis voor het bezoeken van Machu Picchu. Door de fijne sfeer en de vele diverse activiteiten in en rondom Cusco blijven de meeste mensen hier zeker een dag of 5 hangen.

Cusco ligt op een hoogte van 3360 meter boven zeeniveau, wat we natuurlijk in Nederland totaal niet gewend zijn. Wanneer je meteen vanuit Lima doorvliegt naar Cusco kun je behoorlijk last krijgen van de hoogte. Beter is om langzaam aan te stijgen en hier je route in Peru op aan te passen. Wanneer je last hebt van milde hoogteziekte probeer dan rustig te acclimatiseren en veel water of coca thee te drinken. Benieuwd naar wat je allemaal in Cusco kunt doen? Vandaag delen we leuke activiteiten in en rondom Cusco.

Cusco sign Streetsign

Plaza de Armas

Zoals in bijna elke stad in Peru is ook Plaza de Armas het centrale plein van de stad Cusco. Het plein ligt midden in het centrum en wordt omringd door mooie kathedralen en gezellige cafétjes en restaurantjes. Op het plein zijn veel locals en toeristen te vinden en het is er altijd gezellig druk.

Cusco Plaza de Armas

Chocomuseum

Het chocomuseum in Cusco is gratis te bezoeken en je leert er meer kennen over de geschiedenis van chocolade. Laat je verassen door de heerlijke producten welke ze hier verkopen en heb je tijd over ga dan voor één van de chocolade workshops. Het museum is niet heel groot, maar het is een leuke en lekkere onderbreking van je dag!

Sacsayhuamán

Sacsayhuamán is een oude incaruine en ligt net buiten het centrum van Cusco. Sacsayhuamán is zowel lopend als met de taxi goed bereikbaar. Zeg ‘Sexy Women’ tegen de taxichauffeur en hij brengt je in één keer naar de goede plek! Een groot minpuntje is de entreeprijs van 70 Sol per persoon, hiervoor krijg je wel toegang tot verschillende Inca opgravingen. Vlak bij Sacsayhuamán staat het uitzichtpunt Cristo Blanco, vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over Cusco.

Cusco sacsayhuman viewpoint uitzicht

Cavia eten

Hoewel dit niet echt een activiteit is, is Cusco de beste plek om een keer de delicatesse van Peru de Cavia te eten. Er zijn diverse restaurants waar de Cavia (guinea pig) op de kaart staat, maar wij kunnen het restaurant Pachapapa echt aanraden! Het restaurant ligt aan het Plaza San Blas in het centrum van Cusco. Het restaurant heeft een hele gezellige binnentuin en wanneer je hier eet ben je echt een avondje uit. Wanneer je de Cavia wilt eten moet je vooraf even langs lopen en reserveren, omdat je de helft van de prijs alvast moet aanbetalen en de Cavia heeft meer dan een uur bereidingstijd!

Peru, Cusco, Cavia, Cuy, Guinea pig

Rainbow mountain

In Cusco zit op elke straathoek wel een tourbureautje, welke voor jou een dagtour naar Rainbow Mountain kan verzorgen. Rainbow Mountain is in Peru bekend als de Vinicunca berg en bestaat zoals de naam al doet vermoeden uit zeven kleuren. De kleuren van deze berg zijn afkomstig van diverse mineralen welke hier in de grond zitten, zoals koper en ijzer. Het beginpunt van de trail naar Rainbow Mountain begint op 4200 meter. Waarnaar je na 6 kilometer hiken het eindpunt Rainbow Mountain bereikt op een hoogte van ongeveer 5100 meter. Benieuwd naar onze ervaring? Dat lees je hier.

Rainbow mountain, vinicunca panorama samen

Salinas de Maras

Deze fantastische zoutterrassen zijn wat ons betreft een must see, wanneer je in Cusco bent. Deze zoutterassen liggen in Maras wat op ongeveer een anderhalf uur rijden van Cusco ligt. Maras heeft honderden zoutterassen waar al sinds de Inca tijd zout wordt gewonnen. Het is een fantastisch om hier lekker rond te lopen en om te zien hoe hier zout wordt gewonnen! Neem ook zeker een klein zakje zout mee naar huis, om de lokale bevolking te steunen en om thuis nog even te kunnen nagenieten.

Cusco Salinas de Maras saltfields Salt

San Pedro market

Niet zo mooi als de San Camilo market in Arequipa, maar deze markt in Cusco is zeker een bezoekje waard. De markt is volledig overdekt en er hangt een fijne drukke sfeer. Loop een rondje over het kleurrijke souvenirs gedeelte en proef een heerlijke verse fruitsapje!

Cusco San Pedro Market streetlife streetphotografie

Ollantaytambo

Wij verbleven hier één nachtje, zodat we de volgende ochtend vroeg de trein richting Machu Picchu namen. Het plaatsje is heel erg oud en heeft een gezellig (eigenlijk wel iets te toeristisch) centrum. Er zijn leuk restaurantjes te vinden en er hangt een fijne sfeer! Ollantaytambo ligt in de Sacred Valley en is vooral bekend om de enorme ruïnes van een voormalige Inca Stad. De orginele muren en stadsindeling van de oude Inca stad zijn bijna nog helemaal intact, waardoor je hier eventjes helemaal terug gaat in de tijd.

Cusco ollantaytambo Fortres

Machu Picchu

Last but zeker not least is natuurlijk Machu Picchu. Eigenlijk is Machu Picchu de reden, waarom het zo gezellig druk en toeristisch is in Cusco. Hoewel je Machu Picchu eigenlijk vanuit Aguas Calientes bezoekt is Cusco de plaats waar je treinkaartjes voor de trein tussen Ollantaytambo en Aguas Calientes kunt boeken. Machu Picchu is werelds bekendste Inca Ruïne en is één van de moderne zeven wereldwonderen.

Machu Picchu Inca trail

Natuurlijk zijn er nog veel meer leuke activiteiten te doen in Cusco. Zo kun je de jungle in gaan, kun je kiezen voor een leuke quad tocht of kun je kiezen voor een fantastische raft excursie. Ben jij wel eens in Cusco geweest en wat zijn volgens jou niet te missen activiteiten?