Hanoi is de hoofdstad van Vietnam. Een hectische stad waar je gek op bent of welke je koud laat. Hanoi staat bekend om de enorme hoeveelheid toeterende scooters, waarbij oversteken een enorme uitdaging is. Niet alleen het hectische verkeer is typerend voor Hanoi, maar ook het lekkere eten en de gezelligheid op straat zijn typisch Hanoi. Wil je weten wat je in ieder geval niet mag missen in Hanoi? Check dan hieronder onze 7 tips.

Verblijf in Old Quarter

De beste plek om te overnachten in Hanoi is in de wijk Old Quarter. Old Quarter is de plek in Hanoi waar het allemaal gebeurd. Je vindt hier veel leuke restaurantjes, gezellige straatjes en een fijne avondmarkt. De wijk is relatief veilig en je vindt hier dan ook veel andere reizigers. Zelf verbleven wij in het hotel Hanoi Diamand King. Dit hotel is omringd door fijne restaurants en op loopafstand van bijna alles. Twee of drie nachten in Hanoi vonden wij voldoende. In dit artikel lees je onze route door Vietnam.

Hao Li gevangenies

De Hao Li gevangenis is gebouwd tijdens de Franse bezetting voor het opsluiten van de Vietnamezen. De gevangenen leefden hier in erbarmelijke omstandigheden. De gevangenis werd na de Franse bezetting gebruikt door de Vietnamezen zelf die hier tijdens de Vietnamoorlog Amerikaans soldaten opsloten. De gevangenis is nu een museum die het ingrijpende verhaal van de gevangenen vertelt. Behoorlijk indrukwekkend en aangrijpend.

Hoan Kien Meer en Ngoc Son Temple

Het Hoan Kiem meer is een meer op loopafstand van het oude centrum van Hanoi. Het meer is populair bij zowel de inwoners als bij toeristen. Vooral ’s avonds is het hier gezellig druk. Midden op het meer vind je een eiland waarop een tempel staat: de Ngoc Son Temple. Deze tempel is te bezoeken via een oude rode brug over het meer.

Loop over de treinsporen

In Hanoi loopt één van de treinsporen dwars door een woonwijk heen. Aan weerszijde van het spoor vind je diverse winkeltjes en leven de mensen om en bijna op het spoor. Als Nederlanders voelt het heel ongewoon en onveilig om over het spoor te lopen, maar het is een leuke locatie die je zeker niet wilt missen. Je kunt er leuke foto’s maken en een stukje cultuur van Vietnam zien. Elke dag rijdt de trein twee keer over dit smalle spoor.

Ga naar het Water Puppet Theater 

Jelmer was jarig en we wilden wat anders dan anders doen in Hanoi. We kozen voor het Water Puppet Theater en wat hebben we een leuke, maar vooral grappige avond gehad. Het waterpoppentheater is één van de oudste vormen van entertainment in Vietnam. Het is een poppenspel, waarbij met poppen een toneelstuk in het water wordt gespeeld. Naast het water wordt er live muziek en geluid geproduceerd en alles is in het Vietnamees. We snapten er weinig van, maar dat is voor de ervaring alleen maar leuker. Er zijn meerdere voorstellingen per dag en je kunt er vaak op de dag zelf nog tickets kopen.

Een kopje eierkoffie drinken

Eierkoffie is een beroemd drankje uit Hanoi. Deze koffie is ontstaan tijdens de periode dat er een tekort aan melkproducten in Vietnam was. Het kopje koffie bestaat uit geklopt eigeel en vanillesuiker gemengd met Vietnamese koffie. Meneer Giang heeft deze koffie uitgevonden en zijn zoon heeft het café van hem overgenomen. Het café bestaat nog steeds en je kunt hier terecht voor een heerlijk kopje eierkoffie.

Ho Chi Minh Mausoleum 

In het mausoleum ligt het lichaam van Ho Chi Minh (de oprichter van de eerste democratisch republiek van Vietnam) opgebaard. Voor de Vietnamezen is dit een erg belangrijke plek zorg er daarom voor dat je je respectvol gedraagt. Binnen zijn camera’s verboden, maar buiten is dit geen probleem. Entree is gratis. Wij zijn zelf niet naar binnen geweest, maar hebben het alleen van de buitenkant bekeken.

Hanoi vonden wij een heerlijke stad in Vietnam. Bij aankomst was het (ondanks dat we al meerdere keren in Azië zijn geweest) een behoorlijke cultuurshock. De drukte, de toeterende scooters, de warmte in combinatie met vermoeidheid kan het best overweldigend zijn. Hanoi is een fijne stad om je reis door Vietnam te beginnen of te eindigen. Naast Hanoi vonden wij Ho Chi Minh City ook een geweldige stad in Vietnam.