In het laatste weekend van december besloten wij om een spontaan tripje naar Keulen te gaan! We boekten een hotel en stapten in onze auto voor een tripje naar deze Duitse stad. Keulen stond altijd al op ons lijstje en nu we een weekend niets te doen hadden was dit de uitgelezen kans om deze vierde stad van Duitsland te ontdekken. Keulen ligt aan de rivier de Rijn en is het gehele jaar goed te bezoeken. In de kerstperiode vind je overal kerstmarkten en in de zomer zijn er overal gezellige terrasjes te vinden, maar Keulen heeft meer! In dit artikel lees je wat je allemaal kan doen in Keulen.

De Dom van Keulen

De bezienswaardigheid van Keulen is natuurlijk de Dom van Keulen. Als je Keulen binnen rijdt met zowel de trein als met de auto zie je dit imposante bouwwerk meteen staan. Deze gotische kerk is zowel van binnen als van buiten prachtig om te bekijken. De Dom is de grootste kathedraal van heel Duitsland en telt jaarlijks meer dan 6 miljoen bezoekers. Met deze bezoekers aantallen is de Dom van Keulen de meest toeristische attractie van heel Duitsland. Het bezoeken van de Dom is gratis, maar wil je ook de torens en de schatkamers bezoeken dan betaal je hiervoor een kleine entree.

doen in Keulen

Verzegel je liefde aan de Hohenzollern Brug

De Hohenzollern brug is een 400 meter lange brug over de rivier de Rijn. De brug hangt aan beide zeiden helemaal vol met slotjes! Wanneer je over de brug wandelt verbaas je je over de hoeveelheid slotjes! Wil je zelf ook je liefde verzegelen met een slotje? Dan moet je goed zoeken naar een plekje, maar als je vanuit de Dom de brug oploopt zijn helemaal op het einde nog een paar plekjes te vinden!

doen in Keulen

Het uitzicht op de Dom van Keulen van de Kennedy Oever

Als je dan toch besluit om de brug helemaal over te lopen om een plekje voor je slotje te zoeken, loop dan nog een klein stukje verder naar de Kennedy Oever. Vanaf hier heb je een fantastisch zicht op de Hohenzollern Brug, de Dom en de Rijn! Zomers kun je hier ook heerlijk zitten voor een picknick.

doen in Keulen

Hotdogs eten bij Mad Dogs 

Als je aan Duistland denkt, denk je natuurlijk meteen aan bratwurst! Bratwurst wordt overal in Duitsland gegeten en is vooral op kerstmarkten erg populair. Zoekend op Tripadvisor naar een leuk lunchtentje kwamen we terecht bij Mad Dogs. Hier verkopen ze geen Bratwurst, maar overheerlijke hotdogs! Wat ons betreft een dikke vette aanrader! De eigenaar is super aardig en je eet hier geen ‘normale’ hotdog, maar een hotdog met allerlei heerlijke toppings!
Adres: Aachener Str. 14

doen in Keulen, Maddog

Uitzicht over Keulen vanaf de KölnTriangle

De KölnTriangle is een kantoorgebouw in Keulen en is 103 meter hoog. Vanaf het observatiedek van dit gebouw heb je een fantastisch uitzicht over de stad Keulen inclusief de Rijn, Dom en Hohenzollern brug. De entreeprijs is €3,- (let op: zorg voor contant geld, want je kunt er niet pinnen). Voor deze prijs mag je gebruik maken van de lift en hoef je gelukkig niet te lopen naar de 29e verdieping.

doen in Keulen

Bezoek één van de vele musea

In Keulen zijn veel musea te vinden. Voor iedereen en elke genre is er in Keulen wel een geschikt museum. Het meest bezochte museum in Duitsland is het Schokoladenmuseum. In dit museum leer je alles over de geschiedenis en productie van chocolade. Wij wilden ook naar dit museum, maar de rij voor de ingang was zo lang dat we besloten om door te lopen naar het naastgelegen Sports & Olympia Museum. Een heel ander soort museum, maar we hebben er een super leuke ochtend gehad. Binnen in het museum vind je allerlei informatie en materialen van alle soorten sporten en je kunt zelf ook veel uitproberen! Daarnaast is het met een entree van €6,- een stuk goedkoper als het Schokoladenmuseum (€11,50).

Winkelen in het centrum van Keulen 

Soms is het tijdens een weekendje weg niets leuker om gewoon even lekker te winkelen. Het centrum van Keulen leent zich hier bij uitstek voor. Nabij het station Neumarkt vindt je alle bekende merken en het leukste aan deze winkelstraat is dat de dure merken naast goedkopere merken te vinden zijn. Houdt je meer van de boetiekjes? Dan moet je in het Belgische Viertel en in de wijk Ehrenfeld zijn.

Slenteren door de oude Altstadt 

Altstadt was in de middeleeuwen het centrum van de stad. Echter is na de bombardementen van de Tweede Wereldoorlog slechts een deel van de stad gerestaureerd. Op dit moment vind je er nog veel kleine steegjes en natuurlijk de bekende gekleurde huisjes aan de Fischmarkt.

doen in Keulen, fischmarkt, belgian houses,

Dineren en borrelen bij Salon Schmitz

Wanhopig op zoek naar een plekje om te dineren en al meerdere keren voor een dichte deur te hebben gestaan (gesloten wegens kerstvakantie, reisboekje niet up to date of het restaurant zat al helemaal vol) lopen we uiteindelijk Salon Schmitz aan de Aachner Strasse binnen. We weten nog net een tafeltje voor twee te bemachtigen en als we vragen om de kaart geven ze aan dat ze hier alleen drinken serveren, maar dat we in het naast gelegen restaurant eten kunnen bestellen aan de bar wat vervolgens in Salon Schmitz wordt geserveerd. We nemen de gok en Jelmer verlaat het pand en besteld in het naastgelegen restaurant twee schnitzels! Een klein halfuurtje later komt ons eten letterlijk binnen en moeten we contant aan de tafel afrekenen. Leuk concept en we hebben een heerlijke avond in Salon Schmitz gehad!
Adres: Aachener Str. 28

Staat het bezoeken van Keulen na het lezen van dit artikel op jouw wensenlijstje? Wij vonden Keulen super leuk. Mocht je besluiten om met de auto naar Keulen te reizen? Vergeet dan niet om tijdig je milieusticker aan te vragen. Dit kan bij de ANWB en het aanvragen hiervan duurt ongeveer 5 werkdagen. Plan je net zo als ons een spontaan tripje naar Duitsland? Dan kun je ook een milieusticker halen bij een GWK (grenswisselkantoor).