Santiago de Chile is een enorme stad. De stad is de hoofdstad van Chili en het kan nogal druk en chaotisch aanvoelen. Santiago is een stad die eigenlijk alles heeft! Je vindt er grote winkelcentra, historische gebouwen, kerken, markten en natuur. Daarnaast is Santiago de ideale uitvalsbasis voor de stad Valparaiso of het bezoeken van een wijngaard. Santiago is een stad waar wij in totaal bijna twee weken zijn verbleven en hebben ons geen moment verveeld! In dit artikel delen we wat te doen in Santiago, lekkere restaurantjes en een aantal praktische tips.

Plaza de Armas

We beginnen met het kloppende hart van Santiago: Plaza de Armas. Plaza de Armas is het grootste plein van Santiago en het is er altijd gezellig druk. Het plein wordt omringd door grote historische gebouwen. De lokale bevolking spreekt hier samen af en is een goede plek om je route door de stad te beginnen of eindigen.

Santa Lucia Hill

Midden in de stad vind je de heuvel Santa Lucia. De heuvel is 630 meter hoog en het uitzichtpunt boven op geeft een mooi uitzicht over de stad Santaigo. De heuvel is een overblijfsel van een oude vulkaan en wordt op dit moment gebruikt als een soort park midden in de stad. Op de heuvel vind je fonteinen, uitzichtpunten en verschillende sierlijke gebouwen.

Shoppen in één van de vele shopping malls

Op zoek naar nieuwe schoenen of een nieuwe pyjama? Dan is Santiago de place to be. In Santiago vind je een bizar aantal shopping malls. De shopping malls zijn allemaal groot, beschikken vaak over een food court en een supermarkt. De shopping malls zijn zeven dagen per week geopend. Ben je op zoek naar een bepaalde winkel? Google dan van te voren eerst in welke mall jou winkel te vinden is. Zo vind je Alto Los Condes vooral merkkleding als Tommy Hilfiger en Hugo Boss en beschikken andere malls weer uit de standaard winkels als de H&M, Zara en Mango.

Cementerio General de Santiago

Cementerio General de Santiago is een enorme begraafplaats in Santiago. Nu denk je misschien waarom zou ik in vredesnaam een begraafplaats bezoeken tijdens een leuke reis en ik moet zeggen dat denk ik ook vaak tot we er weer zijn geweest. Deze begraafplaats is enorm! Naar schatting zijn hier meer dan twee miljoen graven en je kunt er zelfs met de auto doorheen rijden. Erg bijzonder om te zien en doen in Santiago.

Fuente Alemana 

Een super populaire broodjes zaak in Santiago is Fuente Alemana. Deze zaak is vooral populair onder de locals die hier even snel in de lunchpauze een broodje scoren. Als eerste bestel je een broodje aan de bar en dan krijg je een bonnetje. Dat bonnetje neem je nee naar de kassa, je betaalt je broodje en het broodje staat voor je klaar. Het er is altijd druk en de broodjes smaken er heerlijk! Aanrader!

Het bezoeken van een wijnboerderij

Wat je zeker moet doen in Santiago is het bezoeken van een wijnboerderij. In de omgeving van Santiago zijn er meerdere te vinden. Wij brachten een bezoekje aan Cousiño Macul welke vanaf het centrum van de stad gemakkelijk met het openbaar vervoer te bereiken is. We deden een premium tour en waren mega enthousiast. De rondleiding duurt ongeveer een uurtje en je krijgt globaal een idee van het wijnproces. Na de rondleiding is het tijd om te proeven! Erg leuk en lekker om te doen.

Een dagtripje naar Valparaiso

Vanuit Santiago maak je heel eenvoudig een dagtripje naar de stad Valparaiso. Pak als eerste de metro naar Pajaritos, vanwaar je met de bus in 1,5 uur naar Valparaiso reist. Valparaiso is een kleurrijke stad aan de Chileense kust. De meningen over Valparaiso zijn verdeeld, maar eigenlijk kun je het pas echt beoordelen als je er zelf bent geweest. Heb je langer de tijd? Dan is het ook mogelijk om hier een nacht of twee te verblijven.

Eet een ijsje bij Heladería Emporio La Rosa

De zomers in Santiago kunnen behoorlijk warm zijn en dan is het af toe niets fijner om even lekker af te koelen met een ijsje. Midden in het centrum van Santiago vind je de ijssalon Emporio La Rosa. Buiten hangt een bord dat deze ijssalon bij de 25 beste ijssalons ter wereld hoort! Hier kun je dus niet zomaar voorbij lopen.

Vega Central 

Gek op groente of fruit? Dan moet je naar de markt Vega Central. Hier worden voornamelijk groenten en fruit gekocht en het ziet er mooi en kleurrijk uit. Vega Central is een echte markt waar het altijd druk is en en waar de kooplieden nog lekker tegen elkaar roepen. Een leuke plek om vers fruit en groente te halen.

Mercado Central

Mercado Central is net zoals Vega Central een overdekte markt. Dit keer wordt er alleen geen groente en fruit verkocht, maar vis. Verwacht een kleinere markt als de Vega markt, maar het is zeker nog een bezoekje waard. In het midden van de markt vind je allerlei visrestaurantjes waar je een vers visje kunt scoren.

Cerro San Cristóbal 

Het mooiste uitzicht over Santiago vind je op de 300 meter hoge berg Cerro San Cristóbal. Je kunt de berg op meerdere manieren bereiken. Al wandelend doe je er zo’n 45 minuten over, maar kan vooral in de zomer een pittige uitdaging zijn. Een andere manier om naar boven te reizen is met een oude kabeltrein. Deze trein vertrekt aan de voet van de berg in de wijk Bellavista. Boven op de berg vind je naast een mooi uitzicht over de stad Santiago een groot Maria beeld.

Patio Bellavista

In Santiago vind je honderden leuke restaurantjes met ieder zijn eigen specialiteit. Toch kan het soms in een stad behoorlijk zoeken zijn voor een fijne plek om te avondeten. Patio Bellavista is een gezellige plek waar je meerdere restaurants en cafés kunt vinden, waardoor je nooit lang hoeft te zoeken. De patio is vooral gericht op toeristen, maar je kunt hier heerlijk op een terrasje genieten van een warme zomeravond.

Vervoer in Santiago

Santiago is een enorme stad! Wanneer je alles te voet wil doen ben je aardig wat kilometers aan het lopen. Gelukkig beschikt Santiago over een goed en uitgebreid metro netwerk. Wanneer je gebruik wilt maken van het metro netwerk heb je een bip!-kaart nodig. Een bip!-kaart is een soort OV-chipkaart, waarmee je gebruik kunt maken van het openbaar vervoer van Santiago. Een bip!-kaart schaf je heel eenvoudig aan op één van de metrostations. De kaart kost je 1.500 CLP en moet worden geladen met een tegoed naar keuze. Een ritje met de metro kost je tussen de 640 CLP en 800 CLP (afhankelijk van het tijdstip waarop je reist). De prijs is een vaste prijs en het maakt dus niet uit hoe lang je reis is of hoe vaak je overstapt.

Vervoer van en naar de luchthaven

Dikke kans dat je Santiago binnenkomt of verlaat via de luchthaven. Kom je net zo als ons ’s avonds laat aan in Santiago of vind je het wat minder fijn om met het openbaar vervoer van en naar de luchthaven te reizen dan kun je er voor kiezen om te reizen met een Transvip taxi. Een Transvip taxi is een gedeelde taxi die je afzet bij je hotel of hostel. Op internet zijn er wisselende recensies te lezen, maar wij hebben hier meerdere malen in Santiago gebruik van gemaakt. Kosten? Afhankelijk van waar je moet zijn in het centrum ongeveer €8,- per persoon. Let op: je vindt de Transvip taxi nog voor dat je de gate uit loopt.

Turbus en metro

Een andere manier om van het vliegveld naar het centrum te reizen is met de bus en metro. Koop op het vliegveld een buskaartje van Turbus naar het metrostation Pajaritos. Vanaf dit metrostation ben je in no time verbonden met de hele stad. Wat ons betreft een fijne en goedkope manier om van en naar het centrum te reizen. De bus kost 1800 CLP per persoon en het metrokaartje is afhankelijk van je reistijd maximaal 800 CLP. Op deze manier reis je voor minder dan €3,- per persoon.

Wij vonden Santiago een leuke stad. Er zijn misschien geen enorme highlights, maar er hangt een fijne sfeer. Om al deze dingen in Santiago te bezoeken heb je aan drie tot vier dagen meer dan genoeg. Santiago is een goede uitvalbasis om de rest van het mooie Chili te ontdekken.