Tijdens onze reis door Sri Lanka stond het bezichtigen van de bekende Lion rock in Sigiriya hoog op ons lijstje. De Lion rock dankt zijn naam aan een paleis van koning Kassapa, wie in de 4e eeuw na Christus een paleis met doorgang van een leeuw plaatste op de Sigiriya rock. Een enorm groot complex op hoge hoogte inclusief fonteinen en een zwembad. Na wat research op internet kwamen we al snel tot de conclusie dat voor het bezichtigen van de Lion rock twee opties mogelijk waren. Optie 1 is het beklimmen van de Lion Rock zelf en optie 2 is het beklimmen van de tegenoverliggende Pidurangala rock met uitzicht op de Lion rock! Wij zelf konden niet kiezen en kozen er voor om beiden rotsen te beklimmen. Benieuwd welke rots wij meer de moeite waard vonden?

Sigiriya uitzicht 2

Lion Rock

De Lion rock is een gigantische rots en kun je al vanaf een grote afstand bewonderen. De rots wordt steeds imposante wanneer je dichterbij komt. De wandeling van 1200 traptreden kan door de warmte, drukte en hoogte als behoorlijk pittig worden ervaren. Je kunt het beste vroeg aan de wandeling beginnen, zodat het nog relatief rustig is en de zon nog niet op zijn heetst is. Ongeveer halverwege de klim bereik je het leeuwenplateau. Op dit plateau zie je de enorme en bekende leeuwenpoten voor de doorgang richting het paleis. Op dit plateau zijn ook erg veel apen te vinden, welke jouw etenswaar en spullen erg leuk vinden. Vervolgens loop je nog verder met de trap omhoog, als je eenmaal helemaal boven bent zie je de overblijfselen van het oude paleis en kun je genieten van het weidse uitzicht. Voor het beklimmen van de Lion rock betaal je een entreeprijs van 30 dollar per persoon, wat behoorlijk aan de prijs is.

Sigiriya Klauwen

Pidurangala rock

Wil je juist een prachtig uitzicht op de Lion Rock en heb je een wat kleiner backpackers budget? Dan is de Pidurangala rock een echte aanrader! De Pidurangala rock ligt zo’n 2 kilometer van de Lion rock en voor een paar Roepies brengt een tuktuk je naar het begin van deze rots. De rock is wat lastigere te beklimmen als de Lion rock, omdat er niet een ‘echte’ trap is aangelegd. De treden zijn hierdoor niet evenredig en vooral het laatste stuk omhoog is soms even klauteren. Maar met een beetje hulp komt iedereen boven! Onderweg naar boven kom je verschillende muurschilderingen, een tempeltje en een grote liggende boeddha tegen. Eenmaal boven kun je genieten van het fantastische zicht op de Lion rock en het weidse uitzicht van de omgeving. Er is een soort plateau waar je even rustig kunt zitten, voordat je weer aan je tocht naar beneden begint. De entreeprijs voor de Pidurangala rock is ongeveer drie euro, wat bijna 10x zo goedkoop is als de Lion Rock!

Sigiriya liggende Boedha

Lion rock of Pidurangala rock?

Een lastige keus, maar als wij zouden moeten kiezen zouden wij dan toch voor de Pidurangala rock gaan. De Pidurangala rock is een stuk minder toeristisch en hierdoor een stuk authentieker. Daarnaast is het uitzicht werkelijke fantastische en het is een stuk goedkoper. Wij hadden genoeg tijd en budget om beiden rotsen te beklimmen en ik ben blij dat we dit gedaan hebben. Bij de Pidurangala rock zie je natuurlijk niet de leeuwenpoten, welke aan de voorkant van de Lion rock zijn gemaakt en kenmerkend zijn voor deze bezienswaardigheid. Daarnaast zie je zowel beneden als bovenop de Lion rock nog enkele oude ruïnes, welke je bij de Pidurangala helaas niet kunt zien.

Sigiriya Zwembad

Sigiriya stelt zelf niet zo veel voor, maar na deze pittige tocht kan het fijn zijn om hier te overnachten. Wij verbleven zelf in Dambulla en zijn met een taxi naar Sigiriya toe gereden in ongeveer een klein halfuurtje. Bekijk hier onze reisroute door Sri Lanka.