Sofia is de hoofdstad van Bulgarije. Door het landklimaat zijn de zomers in Sofia warm en de winters kunnen behoorlijk kil zijn. Sofia is een diverse stad. De stad heeft een aantal moderne bezienswaardigheden en restaurants, maar ook de historie is nog goed terug te zien. Sofia is nog relatief onontdekt waardoor het een ideale bestemming is voor een verassende stedentrip. Lees snel verder voor de leukste tips voor een citytrip Sofia.

Alexander Nevsky Cathedral

Deze mooie kathedraal is waarschijnlijk het bekendste gebouw van Sofia. De kathedraal is gebouwd tussen 1882 en 1912. De kathedraal is gebouwd als geschenk voor het helpen van de onafhankelijkheid van het Ottomaanse rijk. De kathedraal is vernoemd naar Alexander II een dertiende Eeuwse prins van Novgorod. De kathedraal is versierd met driehonderd muurtekeningen en mooie mozaïeken. Je kunt de kathedraal van binnen bekijken, maar de buitenkant is een stuk mooier!

Badhuis Sofia

Helaas is dit badhuis van binnen geen badhuis meer. Het badhuis is op dit moment omgetoverd tot het historisch museum van Sofia. Het badhuis is prachtig om te zien en heeft van de buitenkant wat weg van het Szechenyi badhuis in Boedapest. Het badhuis vind je in het park Tsentralna banya. Sla als je voor het badhuis staat rechtsaf. Hier vind je water uit de bron wat volgens de legende goed is voor je maag, een kater of een gebroken hart! Het water heeft een temperatuur van 34 graden, is drinkbaar en als je het vult in je fles moet de zwavelgeur na een uurtje verdwijnen.

Paradise Center

Als je in Sofia goed wilt shoppen moet je bij de shoppingmall Paradise Center zijn. Dit is een mega overdekt winkelcentrum met zowel luxe merken als een H&M en Zara. Erg leuk en helemaal overdekt! Ideaal als je een dag wat minder weer hebt.

Reizen
Reizen
Presidentsgebouw

Het presidentsgebouw wordt in Sofia bewaakt door twee bewakers. Deze bewakers wisselen elk uur van de wacht. Elk halfuur doen de bewakers wat aan beweging wat leuk is om te bekijken. Om het presidentsgebouw te bewaken moet je een bepaalde lengte, een bepaald gewicht en blauwe ogen hebben! Behoorlijk bizar. Het baantje is erg gewild en is één van de best betaalde baantjes van de stad.

Binnentuin van het presidentsgebouw

Als je voor de bewakers links door de poort loopt kom je uit in de binnentuin van het presidentsgebouw. Een leuke plek wat vroeger alleen toegankelijk was voor de president en zijn gasten. Er staat een kerkje en is tegenwoordig vrij te bezoeken.

Vitosha Boulevard

De Vitosha Boulevard is de hoofdstraat van Sofia. Hier vind je allerlei winkeltjes en lekkere restaurants. Je kunt er goed shoppen of lekker rond slenteren.

Nationaal Cultuurpaleis

Het Nationaal Cultuurpaleis is een enorm gebouw waar tentoonstellingen, vergaderingen en andere grote evenementen plaatsvinden. Het gebouw zelf is wat ons betreft niet heel boeiend, maar het park voor het Nationaal Cultuurpaleis des te meer. Het park is prachtig aangelegd vol met fonteinen en fijne bankjes.

Street Art

Het spotten van Street Art in steden vinden wij altijd een super leuke activiteit. Je leert de stad vaak op een andere manier kennen en je komt op plekken waar je anders nooit zo snel zou komen. In Sofia kun je elk weekend aansluiten bij de free Sofia Graffiti Tour. Samen met een gids slenter je door de stad en krijg je de mooiste Street Art te zien met de bijbehorende verhalen.

Vitosha gebergte

Als je in de stad rondloopt zie je de imposante bergtoppen van het Vitosha gebergte al liggen. Het Vitosha gebergte is vanuit Sofia gemakkelijk met het openbaar vervoer te bereiken en is daarom een geliefde dagtrip. De wandeling naar de top is behoorlijk pittig, maar de omgeving is er prachtig.

Andere dagtripjes

Sofia is een gezellige stad, maar met weinig grote highlights. Toch kun je je hier met gemak een aantal dagen tot een week vermaken, omdat je vanuit Sofia een aantal leuke dagtrips kunt maken. Zo kun je het Rila klooster bezoeken, de stad Plovdiv en de Seven Rila meren. Al deze bezienswaardigheden zijn prima op eigenlijk gelegenheid te bezoeken, maar je kunt ook met een tour meegaan.

Dit waren onze tips voor een citytrip naar Sofia! Natuurlijk zijn er nog veel meer leuke activiteiten te doen. Zo vind je in Sofia meerdere musea zoals het National Museum of History en het National Socialistisch museum. Wil je veel bezienswaardigheden in één wandeling zien? Overweeg dan om aan te sluiten bij een Free Walking tour.