Wroclaw ligt in het zuidwesten van Polen en is de vierde stad van het land. Wroclaw spreek je uit als ‘vrotswaf’ en was in 2016 de culturele hoofdstad van Europa. De stad Wroclaw behoorde tot 1945 bij Duitsland en had toen de naam Breslau, deze naam zie je nog steeds terug komen. Het kleurrijke marktplein, het heerlijke Poolse eten en de leuke kaboutertjes maken van Wroclaw een perfecte citytrip bestemming! Wij vlogen voor € 20,- per persoon naar deze leuke stad en ook het leven in deze stad is nog een stuk goedkoper dan in de bekendere steden van Europa!


Het marktplein Rynek

Rynek is het marktplein van de stad met geweldige kleurrijk huisjes. Naast de geweldige kleuren hebben de huisjes ook nog eens stuk voor stuk leuke gevels! Wanneer je dit plein op wandelt verdwijnen direct alle vooroordelen van het ‘grauwige’ Polen! Het Ratusz (Stadhuis) is een opvallend gebouw op het plein. Het gebouw is in gotische stijl gebouwd waardoor het opvalt op het middeleeuwse plein. Door de mooie huisjes, de leuke restaurantjes en de gezellige straatartiesten hangt er de hele dag een fijne sfeer op het plein.

Is Wroclaw onderdeel van je rondreis? Op de website van Your Travel Guide
vind je inspiratie voor een rondreis door Polen, Oostenrijk en Slowakije!

De Kabouters

In Wroclaw staan verspreid over de stad meer dan 300 kabouters! Het eerste kaboutertje werd in 2001 geplaatst, sindsdien zijn er steeds meer kabouters bij gekomen en is de kabouter het symbool van de stad geworden. Je vindt de kabouters werkelijk door de hele stad, wel moet je soms goed kijken want ze zijn niet groot! In het begin kan het spotten van de kabouters wat moeizaam gaan maar als je ze eenmaal hebt ontdekt, zie je ze overal opduiken. De ene kabouter hangt hoog in de lantaarnpaal, de andere kabouter staat in de fontein en weer twee andere kabouters duwen een steen weg! Bij het toeristen informatie centrum is er zelfs een wandeling beschikbaar welke je langs alle kaboutertjes leidt!

De stad Wroclaw is ook super leuk met kinderen. Annemarie laat in haar blog zien dat Wroclaw met kinderen een fijne bestemming is.

Hala Targowa

De markthal Hala Targowa is een van de plekken welke je niet wilt missen tijdens je citytrip in Wroclaw. De markthal werd gebouwd tussen 1906 en 1908 en wordt gevormd door grote parabolen van beton. Slenter langs de vele kraampjes en kijk je ogen uit naar al het lekkers wat is uitgestald. Het fruit en groente ziet er heerlijk vers uit en is ook nog eens extreem goedkoop. Tip: ga in de markthal een trap omhoog en je hebt een prachtig uitzicht over alle kramen van de markthal!

Pierogarnia Stary Mlyn

Als ik aan dit restaurant denk, loopt het water me alweer in de mond! Wat was dit heerlijk traditioneel Pools eten. Eigenlijk kun je Polen niet verlaten zonder de Poolse specialiteit Pierogi te hebben geproefd! Pierogi zijn een soort envelopjes van deeg gevuld met diverse soorten vullingen. Wij hebben de serveerster de vullingen laten kiezen en hadden een leuke mix van zowel zoete als hartige vullingen! Aanrader! Pierogarnia Stary Mlyn zit aan het gezellige Rynek marktplein waardoor het er soms behoorlijk druk kan zijn. Wij moesten zelfs even een kwartiertje buiten wachten, maar het was het meer dan de waard!

Ostrów Tumski

Ostrów Tumski staat ook wel bekend als kathedraaleiland. Het kathedraaleiland is de oudste wijk van de stad Wroclaw. Het eiland ligt in de rivier de Oder, en is een rustige plek in het groeiende stadscentrum van Wroclaw. De kleine straatjes, de kerken, de bruggen en het water zorgen ervoor dat je je even terug in de tijd waant. Vergeet niet om een slotje te hangen aan de bekende blauwe Tumski Brug. Tip: zorg ervoor dat je tijdens zonsondergang in Ostrów Tumski bent, de lantaarns worden namelijk nog steeds met de hand iedere avond aangestoken!

Panaroma van Raclawice

Het Panorama van Raclawice is een groot rond schilderij van 15 x 120 meter! Het schilderij neemt je mee naar de slag van Raclawice, welke op 4 april 1794 werd gestreden. In deze strijd stonden Poolse soldaten en boeren tegenover het Russische leger. Elk halfuur start er rondleiding met een audiogids in je eigen taal. De audio vertelt je in een halfuurtje het verhaal achter het schilderij. Doordat het schilderij veel diepte heeft en jij op een soort van heuveltje staat is het net of je je midden in het slagveld bevindt! Een kaartje kost 30 Zloty wat ongeveer 7 Euro is. Het schilderij is prachtig maar met het verhaal erachter is dit zeker een bezoekje waard.

Heeft dit artikel je nieuwsgierig gemaakt naar deze leuke Poolse stad? Polen heeft nog veel meer mooie steden te bieden, waaronder Warschau! Neem eens een kijkje op onze Polen pagina.