Als we op reis gaan nemen we negen van de tien keer onze backpack mee. In deze backpacks stoppen we al onze kleding, toiletartikelen en alle andere benodigdheden welke we willen meenemen op reis. Naast onze ‘grote’ backpacks nemen we ook altijd een dagrugzak mee. Een dagrugzak is natuurlijk ideaal voor in het vliegtuig als handbagage, maar is ook handig voor als tas bij een dagje weg op reis. We nemen zelfs vaak de dagrugzak mee als we meerdere dagen gaan hiken en geen zin hebben om onze hele backpack mee te slepen. We laten onze backpack dan achter in het hotel / hostel en halen deze later weer op. In onze dagrugzak zitten altijd een paar essentiële items welke altijd van pas kunnen komen en waarmee we eigenlijk niet zonder op pad gaan.

Wc-papier

Oké, we beginnen wat mij betreft meteen met het belangrijkste wat je ALTIJD mee moet nemen in je tas: Wc-papier. In andere landen is het vaker gewoonte als uitzondering dat er gewoon GEEN Wc-papier is. We zijn dat in Nederland natuurlijk totaal niet gewend, omdat er overal en altijd wel een rolletje hangt. Zowel in Sri Lanka als in Jordanië kregen we wel vaak na betaling precies één velletje papier. Tip: zorg ervoor dat je je Wc-papier altijd in een plastic tasje in je tas doet. Mocht je tas dan nat worden is niet meteen je hele Wc-rol niet meer bruikbaar!

Plastic bekertjes

Huh? Ja, je leest het goed plastic bekertjes! Ik kan namelijk gewoon niet hurkend plassen, zonder dat mijn hele broek nat wordt. Je hebt helaas op reis niet altijd de mogelijkheid tot een normale en schone WC en je wilt soms ook gewoon niets aanraken laat staan je evenwicht verliezen (horror scenario!). Met de plastic bekertjes op zak is dat probleem dus volledig opgelost. Je schuift het bekertje eronder, je plast en je leegt de inhoud en klaar is kees.

Desinfecterende handgel

Om nog even in het hygiëne hoekje te blijven zit er ook altijd desinfecterende handgel in onze dagrugzak. In buitenlandse landen kennen ze pakweg andere hygiëne standaarden als in Nederland en dan is het gewoon fijn om je handen te kunnen desinfecteren.

Geld

Zonder geld kom je niet ver en daarom zorgen wij er ook altijd voor dat we geld meenemen als we de deur uit gaan. We zorgen er altijd voor dat we wat geld van de lokale valuta bij ons hebben, maar proberen ook altijd wel een aantal dollars mee te nemen. We verdelen dit geld meestal tussen onze twee dagrugzakken en Jelmer heeft meestal ook nog wat geld in zijn portemonnee. Op deze manier hebben we altijd genoeg geld bij ons mocht er onverwachts wat gebeuren, maar zijn we niet gelijk alles kwijt als we een tas kwijt raken.

Lonely Planet

Tja, de Lonely Planet. Ik heb er een haat-liefde verhouding mee. Eigenlijk vind het ik het boek meestal te zwaar en onhandig in mijn rugzak, maar als we het een dag niet meenemen mis ik dit toch wel super handige boek altijd! Had ik nog net even wat extra informatie willen lezen of wijken we toch ineens weer af van ons eerste plan. Kortom: de Lonely Planet zit ook altijd in één van onze rugzakken.

EHBO-tasje

De meeste mensen nemen wel een EHBO-tasje mee op reis. Echter laten de meesten dit tasje vervolgens heel fijn in de koffer/backpack liggen op de hotelkamer. Terwijl op reis toch de meeste ongelukjes onderweg gebeuren en niet op de hotelkamer. Wij hebben een standaard gevuld EHBO-tasje en hebben deze aangevuld met paracetamol, imodium, ORS en een paar steriele naaldjes en gaat dus altijd mee in onze dagrugzak.

Zonnebrand

Als het zonnetje lekker schijnt gaat er ook altijd zonnebrand mee. In het begin vergaten we dit nog wel eens. We hadden ons dan voor we de deur uit gingen lekker ingesmeerd, maar halverwege de dag was er eigenlijk wel weer een nieuwe smeerronde nodig. Tegenwoordig heb je ook hier handige mini verpakkingen van. Vul deze op reis telkens uit je grote flacon en je hoeft niet de hele flacon in je rugzak mee te sjouwen. Hoe minder gewicht hoe beter! Zijn er veel muggen actief vergeet dan ook niet om Deet mee te nemen!

Water

Altijd handig om in te pakken en essentieel bij hoge temperaturen. Ik vind het altijd fijn om sowieso een flesje van 0,5ML in mijn tas te hebben zitten voor noodgevallen. Aan dit flesje kom ik ook het liefst niet als we onderweg gewoon water kunnen kopen. Als we bij een hoge temperatuur een dag gaan hiken nemen we meestal minimaal 3L water per persoon mee. Dit gaat ook vaak volledig op!

Sjaal / Sarong

De multifunctionele sjaal of sarong zit ook altijd in mijn dagrugzak. Je kunt het gebruiken als omslagdoek voor als het iets kouder wordt, voor het bedekken van je schouders of knieën bij tempels, maar ook als picknickkleedje voor in een gezellig park.

Camera

We gaan natuurlijk nooit de deur uit zonder onze camera. Af en toe gaan we ’s avonds uiteten en nemen we hem niet altijd mee (want het is soms toch een gesjouw), maar we hebben hier achteraf bijna altijd weer spijt van. Je komt gewoon zo vaak iets leuks tegen wat er ’s avonds dan weer totaal anders uitziet als overdag en dan is het toch fijn als je je camera bij je hebt.

Naast al deze ‘essentiële’ items nemen we soms ook nog wat extra’s mee. Bij een meerdaagse hike zorgen we natuurlijk voor schone kleding, een lekker warm vest, een regenponcho, een zonnebril en een aantal toiletartikelen. Nog een fijne laatste tip: een paar sokken kan ook met name in Azië nooit kwaad in je dagrugzak. In de meeste tempels moet je namelijk je schoenen uit doen en met een temperatuur van boven de 30 ̊C kan de vloer behoorlijk heet worden en dan kunnen sokken echt een fijne uitkomst zijn. Wat zit er standaard in jouw dagrugzak?