Als je voor een langere tijd gaat reizen komt er meer bij kijken dan alleen een ticket boeken. Je pakt je bucketlist erbij om te kijken voor een globale route. Aan de hand van de route kun je je benodigde budget bepalen en welke vaccinaties en visa je moet regelen. Daarnaast moet je bepalen wat je gaat doen met je huis en werk en welke reisverzekeringen er nodig zijn. In de serie wereldreisvoorbereidingen nemen we jullie mee in de voorbereidingen voor een langere reis. In dit artikel laten we jullie zien hoe we onze globale reisroute voor onze wereldreis hebben bepaald.

Pak je bucketlist er bij

Met maar liefst 196 landen in de wereld kan het bepalen van je reisroute behoorlijk lastig zijn. Als eerste hebben wij gekeken naar onze bucketlist. We hebben dit afzonderlijk van elkaar gedaan, omdat we elkaar niet wilden belemmeren in welke landen voor jou een must zijn in de wereldreis! We kozen ervoor om allebei vijf landen op te schrijven in de volgorde van hoe graag je dat land wilt bezoeken. Jelmer zijn top vijf bestond uit: Nieuw Zeeland, Chili (met name Patagonië), Cambodja, Myanmar en China. Mijn top vijf van bucketlist bestemmingen is Paaseiland, Bolivia (zoutvlaktes), Myanmar, India en de Trans Siberië Express. Onze bucketlist bestemmingen hebben zeker een paar raakvlakken, maar ook een aantal verschillende landen.

Reisrichting en seizoenen

Nu je bucketlist in kaart is gebracht is het de taak om een globale route te bepalen. Waar wil je starten en reis je van oost naar west of van west naar oost? Eerlijk is eerlijk we zijn wel 5x van route geswitcht en ook van landen. In eerste instantie wilden we starten in de Filipijnen, maar omdat onze ouders ons in Azië willen bezoeken was het voor ons handiger om in Zuid-Amerika te starten. Daarnaast is het ook handig om te kijken wanneer het in welk land een fijn seizoen is om te reizen. Wil je altijd in het meest gunstige seizoen reizen of vind je het ook prima als het weer af en toe wat minder is? Allemaal aspecten waar je rekening mee kunt houden met het bepalen van je reisroute.

Bijzondere feestdagen of gelegenheden

Je kunt naast een bucketlist bestemming ook een bucketlist hebben met feesten of gelegenheden die je in een bepaald land wilt meemaken. Zo reizen veel toeristen naar Thailand voor het fantastische lichtfestival of willen ze het beroemde Burning Man in Nevada bezoeken.

Flexibel blijven versus alles vooraf vastleggen 

Bij het bepalen van onze reisroute bleven we één ding telkens in onze achterhoofd houden: we willen flexibel blijven! Toch was dit voor ons lastiger dan vooraf verwacht, omdat we voor een bepaald budget echt een paar bucketlist items wilden afstrepen moesten er aantal dingen vooraf geboekt worden. Zo is de W-trek in Patagonië in het hoogseizoen al maanden van te voren volgeboekt en ook de betaalbare accommodaties op Paaseiland kun je niet op het laatste moment vastleggen. We hebben daarom voor een middenweg gekozen.

Hoe wil je reizen

Vervolgens moet je gaan bepalen hoe je wilt reizen. Wil je per land, per zee of door de lucht? Uit onze eerdere reizen is gebleken dat we het leuk vinden om op allerlei verschillende manieren te reizen. We zullen dus ook op onze wereldreis gebruik gaan maken van de trein, bus, boot, camper, auto, scooter, fiets en vliegtuig. Al deze manieren van reizen heeft zijn eigen charme en voordelen. Met het vliegtuig kun je in een relatief korte tijd een flinke afstand afleggen, maar met de camper heb je altijd je eigen ‘huisje’ bij je wat ook zo zijn voordelen heeft.

Familie en/of vriendenbezoek

Het is natuurlijk super leuk dat je vrienden of familie je op reis willen komen bezoeken, maar het belemmerd je ook in je flexibiliteit. Onze beide ouders wilden allebei een stukje met ons meereizen. Eigenlijk hebben we hier geen moment over getwijfeld en vonden we het een super leuk idee! We hebben er voor gekozen om met zowel Jelmer zijn ouders als met mijn ouders gezamenlijk naar Thailand te gaan. Met Jelmer zijn ouders zullen we gaan reizen door Noord-Thailand met als afsluiter Bangkok. In Bangkok sluiten mijn ouders aan en zullen we met zijn zessen verblijven in Bangkok. Na drie dagen Bangkok vliegen Jelmer zijn ouders terug naar Nederland en reizen we met mijn ouders verder door Zuid-Thailand! Super leuk en een mooie toevoeging aan deze bijzondere reis.

Budget

Daarnaast speelt bij het bepalen van je reisroute je budget ook een grote rol. Reizen in Nieuw Zeeland is bijvoorbeeld een stuk duurder dan in India. Afhankelijk van je budget kun je bepalen hoelang je in welk land kunt verblijven en hoeveel je wilt zien. Heb je minder budget kun je kiezen om meer landen in Azië te bezoeken om zo toch zo lang mogelijk te genieten van je reis.

Dit waren onze tips voor het bepalen voor je globale reisroute. Benieuwd naar onze globale route voor onze wereldreis? Zondag komt het artikel online waarin we onze globale reisroute met jullie delen! Heb jij nog handige tips voor het bepalen van je reisroute?