Als je voor een langere tijd gaat reizen komt er meer bij kijken dan alleen een ticket boeken. Je pakt je bucketlist erbij om te kijken voor een globale route. Aan de hand van de route kun je je budget bepalen en welke vaccinaties en visa je moet regelen. Daarnaast moet je bepalen wat je gaat doen met je huis en werk en welke reisverzekeringen er nodig zijn. In de serie wereldreisvoorbereidingen nemen we jullie mee in de voorbereidingen voor een langere reis. In dit artikel zoomen we in op het benodigde budget van een wereldreis. Het vaststellen van budget voor je reis kan af en toe best lastig zijn. Hoeveel budget je je voor je wereldreis nodig hebt hangt natuurlijk met heel veel zaken samen. Om dit het budget zo overzichtelijk mogelijk op te stellen hebben wij onderscheid gemaakt in de categorieën kosten vooraf, doorlopende kosten thuis, vliegtickets, kosten op bestemming en onvoorzien.

*Alle kosten in dit artikel zijn gebaseerd op twee personen tenzij anders vermeld

Reizen

Kosten vooraf 

Als je nog nooit eerder hebt gereisd kunnen de kosten vooraf behoorlijk oplopen. De kosten vooraf kun je verdelen in:
Reisspullen; backpack, camera, lakenzak, packing cubes, wandelschoenen, etc.
Documenten; paspoort en visa
Vaccinaties; laat je altijd goed adviseren welke vaccinaties voor jou bestemming benodigd zijn.

Hoeveel kosten je vooraf nodig hebt hangt volledig af met welke spullen je al hebt en welke vaccinaties je al voor eerdere reizen hebt gehaald. Wij waren gelukkig al van bijna alle spullen voorzien en hebben alleen nieuwe wandelschoenen aangeschaft en een nieuwe daypack. Daarnaast was onze buiktyfus vaccinatie verlopen en hebben een visum voor Canada moeten aanvragen, omdat we hier een overstap hebben. Moet je alles nieuw aanschaffen dan ben je voor de kosten vooraf al snel een bedrag tussen de € 300,- en € 500,- per persoon kwijt. De kosten vooraf hebben wij niet meegerekend in ons totale wereldreis budget.

Doorlopende kosten thuis

Helaas heb je naast je uitgaven op reis ook te maken met een aantal doorlopende kosten. Zo moet je zorgverzekering betaald blijven worden (als je ingeschreven blijft in Nederland), je reisverzekering en annuleringsverzekering en heb je wellicht nog doorlopende abonnementen, een auto of een huis. Wij hebben er voor gekozen om onze auto te schorsen en om ons huurhuis op te zeggen. Wel hebben we allebei ons telefoonabonnement aangehouden (voor het minimale maandbedrag) en hebben we een abonnement op Netflix en Videoland. In totaal hopen we rond de acht maanden te kunnen reizen en hebben voor onze doorlopende kosten € 3500 begroot.

Tickets 

Wij hebben ervoor gekozen om de categorie tickets apart op te nemen in ons budget. Dit omdat de tickets van en naar een bepaalde bestemming lastig zijn op te nemen in het budget van het land. Door de categorie tickets apart te begroten zorgt het ervoor dat we het budget per land strakker kunnen neerzetten en hierdoor binnen de begroting hopen te blijven. Voor de post tickets hebben we € 6000 begroot. Een kleine note hierbij is dat binnenlandse vluchten hier niet onder vallen. Deze vluchten vallen onder de vervoerskosten van de desbetreffende bestemming.

Kosten per bestemming 

De belangrijkste categorie die het budget van je wereldreis bepaald is de categorie kosten per bestemming. Het budget van je wereldreis hangt samen met naar welke bestemming je reist. Ga je alleen reizen in Azië dan kun je met een stuk minder geld rondkomen dan als je in Europa of Oceanië gaat reizen. Wij hebben per land een bepaald budget per dag begroot. Dit hebben we gedaan door het lezen van heel veel blogs. Belangrijk hierbij is om te kijken of de blog redelijk recent is. De prijzen in andere landen stijgen namelijk net zo als de prijzen in Nederland. Daarnaast reist iedereen op een andere manier. Vind je het prima om in een hostel te slapen of wil je altijd in een mooi hotel slapen. Onze reisstijl benoem ik altijd als backpacker+. We slapen het vaakst in een hostel, maar wel bijna altijd in een privé tweepersoonskamer. Een gedeelde badkamer vinden we prima, maar als we moeten kiezen tussen een busrit van 20 uur of 3 uur vliegen dan kiezen we vaak voor het vliegtuig.

Budget per dag

Colombia € 45,- per persoon
Bolivia € 40,- per persoon
Chili € 55,- per persoon
Nieuw-Zeeland € 70,- per persoon
Azië € 30,- per persoon

Onvoorzien 

De laatste categorie waar we rekening mee hebben gehouden met het bepalen van ons budget is het potje onvoorzien. Soms heb je op reis een aantal uitgaven die je van te voren niet had verwacht en ook niet onder het dagbudget van het land vallen. Denk hierbij aan een kleding die aan vervanging toe is, verloren spullen of een onverwachts doktersbezoekje. In totaal hebben we hiervoor € 1000 gereserveerd.

Ons budget

Dan nu eindelijk antwoord op de vraag: wat is ons wereldreis budget? In totaal hebben wij een budget van € 30.000! Een behoorlijk bedrag en hiervan hopen we 6 á 8 maanden te kunnen reizen. Het budget is behoorlijk strak neergezet met het oog op de landen die we willen gaan bezoeken en activiteiten die gepland staan. We gaan ons best doen om het binnen dit budget te blijven en houden jullie uiteraard met onze budgetartikelen op de hoogte van onze uitgaven per bestemming! We hopen alles hiervan te kunnen doen en anders gaan we liever een maandje korter dan dat we er dingen voor moeten laten. Wat vind jij van dit budget?