Als je voor een langere tijd gaat reizen komt er meer bij kijken dan alleen een ticket boeken. Je pakt je bucketlist erbij om te kijken naar een globale route. Aan de hand van de route kun je je benodigde budget bepalen en welke vaccinaties en visa je moet regelen. Daarnaast moet je bepalen wat je gaat doen met je huis en werk en welke reisverzekeringen zijn er eigenlijk nodig? In de serie wereldreisvoorbereidingen nemen we jullie mee in de voorbereidingen voor een langere reis. In dit artikel geven we een kijkje in de wereld van reisverzekeringen.

De mogelijkheden voor een reisverzekering

Globaal gezien zijn er twee mogelijkheden met betrekking tot een reisverzekering. Een doorlopende reisverzekering of een reisverzekering voor de “globetrotters”. Wat zijn de verschillen en wanneer kies je voor welke verzekering?

Doorlopende reisverzekering Reisverzekering voor “globetrotters”
Niet langer dan één jaar op reis Langer dan één jaar op reis
Ingeschreven in Nederland Uitgeschreven uit Nederland
Nederlandse zorgverzekering Geen Nederlandse zorgverzekering

Hoe ziet onze reis eruit en wat nemen we mee?

We weten nog niet precies hoelang we op reis gaan, maar we gaan maximaal acht maanden op reis. Dit omdat je je anders officieel moet uitschrijven uit Nederland en we een bepaald budget hebben waarmee we verwachten een maand of 7 á 8 te kunnen reizen. We zijn niet van plan om onderweg te gaan werken en we houden onze Nederlandse zorgverzekering aan. We gaan niet wintersporten, maar willen wel snorkelen, surfen, paragliden en andere sporten uitvoeren. Een ander belangrijk punt is dat we met behoorlijk wat duurdere bagage reizen. Zo nemen we allebei een laptop mee, een spiegelreflexcamera met accessoires, een GoPro, een drone en natuurlijk hebben we onze “gewone” bagage als een backpack en wandelschoenen die ook niet een paar tientjes waren.

Onze verzekeringseisen

We zijn er samen eens goed voor gaan zitten om te bepalen wat wij belangrijk vinden in onze verzekeringen. Wat moet de verzekering dekken en tegen welke kosten?
1. Medische kosten moeten tot aan de kostprijs worden vergoed.
2. Bagage moet voor minimaal € 5000 verzekerd zijn.
3. Je minimaal acht maanden achter elkaar mag reizen.
4. Retourtickets naar Nederland bij overlijden familielid.
5. Annuleringsverzekering.

Een doorlopende reisverzekering of een reisverzekering voor de “globetrotters”?

Voor ons valt de verzekering voor de “globetrotters”  eigenlijk gelijk af, omdat we ingeschreven blijven in Nederland en onze Nederlandse zorgverzekering aanhouden. Deze verzekering is daarom voor ons te prijzig en geeft dubbele dekkingen wat natuurlijk jammer van het geld is. Ben jij wel geïnteresseerd in een verzekering voor de “globetrotters”? Neem dan eens een kijkje op de website van Special ISIS of Allianz Globetrotter. We richten ons in dit artikel verder alleen maar op de doorlopende reisverzekering.

Een doorlopende reisverzekering

Helaas is het afsluiten van doorlopende reisverzekering voor een langere reis ook niet zo makkelijk als het klinkt. De meeste verzekeringen mag je vaak maximaal 60 tot 90 dagen op reis zijn. Enkele verzekeringen hebben een uitzondering voor 180 dagen en bij nog minder reisverzekeringen kun je voor 365 dagen op reis. Om te bekijken welke reisverzekering met onze eisen in aanmerking kwamen heb ik gebruik gemaakt van independer. Hier kwamen drie verzekering naar voren FBTO, OHRA en Centraal Beheer. Interpolis komt hier niet naar voren, maar ook hier kun je je voor 365 dagen een verzekering afsluiten. Wellicht zijn er meer verzekeringen, maar wij hebben ons verdiept in deze vier doorlopende reisverzekeringen. Bij het bezoeken van de website van independer lopen we meteen tegen een belangrijk punt aan. De website geeft het volgende aan:

We hebben ons enkeltje naar Colombia en aantal andere zaken (zoals de W-trek in Patagonië) al langer dan 7 dagen geleden geboekt. Wat betekent dat de annuleringsverzekering hier niet meer op van toepassing is. Op dit moment zijn we zelf al verzekerd bij Interpolis en hebben hier al een annuleringsverzekering lopen. Waardoor we bijna verplicht zijn (als we de annuleringsverzekering willen afsluiten) om dit bij Interpolis te doen. Hoewel Interpolis iets duurder is dan de goedkoopste verzekering bij independer (FBTO) zijn de voorwaarden ook iets beter en hebben we al meerdere keren goede ervaring gehad bij Interpolis. We nemen contact op met de klantenservice van Interpolis en we kunnen onze reisverzekering aanpassen naar 365 dagen met een dekking van € 6000,- voor de bagage en onze huidige annuleringsverzekering behouden. We kiezen voor deze verzekering en gaan voor deze reisverzekering inclusief annuleringsverzekering ongeveer € 35,- per maand betalen voor twee personen.

Aanvullende zorgverzekering of module geneeskundige kosten

Naast je doorlopende reisverzekering is ook je zorgverzekering van belang. Dit is van belang om te bepalen om de module geneeskundige kosten af te sluiten in je doorlopende reisverzekering of niet. De basis zorgverzekering dekt vaak maximaal 100% van de Nederlandse prijs. Wat betekent dat als een behandeling in Nederland € 100,- kost, maar in het betreffende land € 150,- je slechts €100,- vergoed krijgt en € 50,- zelf moet betalen. Kies je voor een aanvullende zorgverzekering dan kan het zijn dat de medische kosten in het buitenland vergoed worden tot de kostprijs en is een aanvullende module geneeskundige kosten in je reisverzekering overbodig. Check daarom voor je een doorlopende reisverzekering afsluit ook je zorgverzekering. Uiteraard vallen alle kosten in eerste instantie onder je eigen risico. Kies je ervoor om je zorgverzekering in Nederland stop te zetten? Dan is het van belang om goed te kijken wat jouw reisverzekering voor “globetrotters” vergoedt op het gebied van medische kosten. Voor medische zorg in het buitenland heb je altijd je verzekeringspasje nodig. Vergeet deze dus niet om mee te nemen op reis.

Verzekeringsbewijs

Controleer of je naast je zorgverzekeringspasje ook een ander verzekeringsbewijs nodig hebt. Dit bewijs kan per land verschillen. Gelukkig heb je meestal aan je zorgverzekeringspasje voldoende, maar checken kan nooit kwaad. Wij zelf zijn verzekerd bij Zilverenkruis die hiervoor een handige tool heeft ontwikkeld. Ook als je niet bij Zilverenkruis verzekerd bent is dit een handige tool om te checken of je naast je zorgverzekeringspasje nog een ander verzekeringsbewijs nodig hebt. Zo heb je voor bijvoorbeeld Iran en Rusland een Engelstalige verzekeringsverklaring nodig.

Dit artikel is vooral gebaseerd op onze reis. Ga je stage lopen in het buitenland of ga je in het buitenland werken dan zijn er weer andere belangrijke punten waar je op moet letten en zijn niet alle verzekering dekkend. Check daarom zelf altijd goed je eigen situatie. Wat vind jij belangrijk en wat moet een goede verzekering voor jou dekken?