Droom jij ook over Kenia? Dan ben jij niet de enige! Goed dat je dit artikel voor je hebt, zodat je al lezend de perfecte Kenian Bucketlist kunt samenstellen! Hier spreekt een semi-local die een paar maanden in Nairobi heeft gewoond en die daar werkt voor een van de gaafste reisbureaus die je helpt om het echte Kenia te ontdekken: Charlie’s Travels. Klaar om over die droombestemming te lezen?

Cross op de motor door de woestijn

Het liefst sla ik alle toeristische dingen over en waag ik me aan activiteiten die ik misschien iets minder snel zou doen hier in Nederland. Het schoolvoorbeeld hiervan is op de motor door het zand crossen.  Maar wauw, wat een beleving is dat geweest! Terwijl je op je gemak tussen de bomen door rijdt, laat je het stadje steeds verder achter je. Je hebt ondertussen genoeg tijd om om je heen te kijken, zodat je de lunchende giraffes naast de weg niet hoeft te missen. Aan het einde van de rit zet je je tentje op aan de rand van Lake Natron waar honderden flamingo’s hun thuis hebben en die samen een roze vlek op het wateroppervlak vormen. Enkele kinderen komen nieuwsgierig bij je kijken terwijl ze onderweg zijn met hun kudde vee. Op een kampvuurtje kook je het avondeten van die avond. Het mooiste? De volgende dag begint dit heerlijke avontuur gewoon weer opnieuw! Op de motor, langs drinkende zebra’s, honderden vogels, en eindeloze vlaktes scheuren…

Bezoek de Masaai marktjes die elke dag plaatsvinden in Nairobi

Tijd om te shoppen! Dat doe je natuurlijk niet in een van de grote shopping malls die Nairobi kent, maar juist buiten op de lokale markten. Vrouwen zitten hier ter plekke nog kralen aan elkaar te rijgen om armbanden van te maken. Wanneer je tussen de kraampjes doorslentert zullen ze vol trots hun maaksels aanbieden. Handgemaakte schilderijen, rieten manden, gekleurde slippers en eindeloos veel sieraden worden hier verkocht. Wanneer je op de dinsdag gaat ben je waarschijnlijk een van de weinige toeristen. Wat dit uitstapje nog unieker maakt! Dit is dé plek waar je de souvenirtjes kunt scoren voor het thuisfront! De markt wisselt elke dag van plaats en is op de volgende locaties te vinden: dinsdag – Kijabe street; woensdag – Capital Centre; donderdag – Junction mall; vrijdag – village market parkeerplaats op het dak; zaterdag – gerechtshof aan City Hallway; zondag – yaya centre. Shop ze!

Hiken met de Maasai

Jij houdt van ruig, off the beaten track en uniek? Dan is dit een onvergetelijke en bijzondere kans die je niet mag missen tijdens je trip in Kenia! Je wordt in een gammele bak opgehaald in een klein stadje en vervolgens stuift het zand achter jullie op, terwijl jullie naar het heilige woud van de Maasai rijden. Hier begint een drie- of vierdaagse hike dwars door dit grote bos. Bereid je hierbij voor op onvergetelijke zonsondergangen, kampvuurtjes en machtige krijger verhalen van de Maasai zelf. ’s Nachts kruip je je tentje in terwijl je in de verte olifanten hoort trompetteren. De dag erna verlies je jezelf nog verder in dit mooie inkijkje in de Maasai cultuur. Bij de rivier maak je een korte stop voor een frisse wasbeurt en dan is het weer doorlopen, de volgende heuvel op en af!

Waai uit aan de kust

Wanneer je even genoeg hebt van het drukke city-leven dat je in Nairobi ervaart, is het strand de perfecte plek om naartoe te gaan. Opnieuw begint hier een ontdekkingstocht want de cultuur hier verschilt weer zo veel van de binnenlandse cultuur. De Islamitische invloeden zijn hier veel duidelijker en daarnaast zijn hier een legio aan nieuwe activiteiten te vinden! Van rondscheuren op een quad tot meevaren op een traditionele boot terwijl de vissers naast jou je avondeten vangen, klinkt heerlijk toch?

Spotten maar die cheeta’s

Cliché, maar absoluut onmisbaar tijdens een reis door Kenia! Een tripje in een 4×4 door een van de vele National Parken! Verlies jezelf op de rollende vlaktes van de Maasai Mara, spot de bekende rode olifant op de rode vlaktes van Tsavo, kijk je ogen uit in Amboselli waar de Kilimanjaro de achtergrond siert of ga helemaal de gebane paden af in Aberdare National Park. Dieren spotten is nog nooit zo makkelijk geweest en de zebra’s, giraffen, olifanten zie je links en rechts voorbij komen. Iets moeilijker te spotten zijn de krokodillen, cheeta’s en luipaarden. Maar met een goede gids en een beetje geluk kun je hier de complete Big 5 afstrepen! En het mooie, de Nationale Parken zijn echt overal te vinden in Kenia, dichtbij Nairobi, onderweg naar Tanzania of juist dichtbij de kust, je kunt er haast niet aan ontkomen!

Breng een bezoekje aan het olifantenweeshuis

Vlak naast het Nairobi National Park is het bekende David Sheldrick Elephant Orphanage, waar wees geworden olifanten worden opgevangen. Misschien niet helemaal zo off beat, maar wel totaal anders dan de nationale parken waar jij ooit olifanten hebt gespot! Elke dag tussen 11.00 en 12.00 worden deze baby’s gevoerd met melk onder toeziend oog van het publiek. Tijdens dit uur komen ze in een lange rij aangehuppeld en storten zij zich op de volle flessen melk die de rangers vast hebben. Grote flessen die ze met hun slurf omhelzen terwijl ze gulzig zo veel mogelijk en zo snel mogelijk de melk naar binnen gieten. Het is absoluut een van de meest schattige taferelen om te zien en het mooiste is dat de ze wanneer ze er klaar voor zijn, terug uitgezet worden in Tsavo National Park, mooi toch?

Ga op de fiets door een nationaal park

Voor alle Dutchies hier! Op vakantie gaan hoeft helemaal niet te beteken drie weken je geliefde fiets niet aanraken, want hier in het Hell’s Gate National Park kun je gewoon op je stalen ros stappen! Ik beloof je een fietstocht op een van de meest bijzondere locaties ooit. Dit park is namelijk de plek waar de beroemde scene uit de Lion King op is gebaseerd waar Mustafa onder de voet gelopen wordt door een kudde wildenbeesten én dit is het decor voor wilde kuddes zebra’s, apen, en schattige poema’s. Wanneer je de paden volgt fiets je dus langs de giraffes die blaadjes van de bomen eten en hier en daar zie je gazelles voor je uitspringen. Dat zijn nog eens andere medeweggebruikers dan de auto’s en brommers die je hier in Nederland hebt….

Sta jij ondertussen al in de startblokken om een gave reis naar Kenia te boeken? Mooi! Lees dan ondertussen verder voor nog meer Kenia tips op onze blog waar je ook altijd terecht kan met al je Kenia-vragen!

Gastartikel| Dit artikel is geschreven door Caro van Charlie’s Travels. Wij zijn zelf nog nooit in Afrika geweest en vonden dit een leuk artikel om kennis te maken met dit fascinerende continent!