De meeste mensen hebben als droom vakantiebestemming een of ander bounty eiland als de Malediven. De Malediven worden daarmee dan ook vaak geassocieerd met een huwelijksreis of een super de luxe vakantie. De Malediven is inderdaad een fantastische bestemming in de Indische Oceaan, maar zijn de Malediven ook echt zo duur als iedereen denkt? In 2016 bezochten wij de Malediven en in dit artikel laten we jullie zien dat je niet perse de loterij hoeft te winnen om de Malediven te kunnen bezoeken.

De eilanden

De Malediven bestaan in totaal uit bijna 1200 eilanden midden in de Indische Oceaan. Van al deze eilanden zijn slechts 200 eilanden bewoond en zijn er ongeveer 100 resorteilanden. De rest van de eilanden zijn allemaal onbewoond! De resorteilanden zijn vooral gericht op de toeristen en op elk eiland is er meestal maar één resort te vinden. Van de lokale eilanden is Maafushi het meest gericht op toeristen en per ferry binnen twee uur bereikbaar vanaf het hoofdeiland Malé. Let bij de lokale eilanden wel op dat het geloof op de Malediven streng Islamitisch is. Je kunt dus niet zomaar overal in je bikini op het strand liggen en er wordt op de lokale eilanden geen alcohol geschonken en varkensvlees verkocht. Gelukkig heeft het eiland Maafushi daar het zogenaamde “Bikini Beach” op bedacht. Dit is een stukje afgezonderd strand waar je als vrouwelijke toerist zonder problemen in je bikini op het strand mag liggen.

Vliegtickets naar de Malediven

Alle internationale vluchten naar de Malediven landen op het eiland Malé. Malé is de hoofdstad van de Malediven en eigenlijk is er op dit eiland niet veel anders dan alleen het vliegveld. Voor een rechtstreeks retourvlucht vanuit Amsterdam naar Malé betaal je al snel rond de €650,- per persoon. Op zich nog prima betaalbaar, maar voor een paar dagen relaxen wel iet wat aan de prijzige kant. Goedkoper is om je vakantie naar de Malediven te combineren met een andere bestemming in Azië. Zo betaal je voor een retourvlucht vanuit bijvoorbeeld Colombo (hoofdstad Sri Lanka) ongeveer €150,- per persoon. Het is soms even zoeken maar als je lang zoekt kun je soms hele leuke tickets vinden. Wij zelf kozen ervoor om vanuit Nederland naar Malé te vliegen, vanuit Malé door naar Colombo en vanuit Colombo weer terug naar Amsterdam. Op deze manier hoefden we geen los ticket meer te boeken en betaalden we deze drie vluchten €750,- per persoon.

Overnachten op de Malediven

Als eerste moet je de keuze maken of je wilt overnachten op een lokaal eiland of op een resorteiland. Voor een hotelovernachting op een resorteiland moet je al snel denken aan een minimumprijs voor een tweepersoons kamer vanaf €200,- per nacht. Je hebt voor dat geld natuurlijk geen hutje in de zee, maar wel een prima tweepersoonskamer op een fantastisch eiland. Kies je voor een overnachting op een lokaal eiland? Reken dan op een bedrag van ongeveer €50,- per nacht inclusief ontbijt voor een tweepersoonskamer in een guesthouse.

Vervoer

Als je vanaf Malé doorreist naar een resorteiland zal je meteen vanaf het vliegveld doorgaan op een speedboot of watervliegtuigje. Heb je besloten om te overnachten op de lokale eilanden dan vertrekt er vanaf Malé een ferry naar het lokale eiland Maafushi. Deze ferry doet er zo’n 1,5 uur over. Met de speedboot kun je Maafushi in slechts 30 minuten bereiken, maar hier zit dan wel weer een flink prijskaartje aan. Als je vanaf Malé doorreist naar een resorteiland zal je meteen vanaf het vliegveld doorgaan op een speedboot of watervliegtuigje. Let wel op dat de prijs van de speedboot of watervliegtuig vaak niet bij de overnachtingsprijs is inbegrepen. Mocht je dus boeken via booking.com let dan goed op de kleine lettertjes. Hierin staat meestal vermeld wat de kosten van het vervoer van de luchthaven Malé naar het eiland zijn. Dit zorgt ervoor dat je achteraf niet voor nare verassingen komt te staan.

Eten en drinken

Vooral op de resorteilanden is de prijs van eten en drinken behoorlijk aan de hoge kant. De keuze is op deze eilanden namelijk beperkt en je hebt geen keus om een avond iets goedkoper te eten. Omdat er pakweg meestal maar één of twee restaurants op het eiland zitten. Kies je dus voor een resorteiland dan kan het zich lonen om vooraf eventueel al de kosten af te wegen en voor half of vol pensioen te kiezen. Op de lokale eilanden is er natuurlijk volop keus en kun je het zo duur maken als je zelf wilt. Er zijn luxe restaurants te vinden, maar je kunt ook prima eten voor een paar dollar.

Overige kosten

Ja, dan zijn er natuurlijk nog de overige kosten zoals excursies. Excursies zijn in de Malediven niet goedkoop, omdat ze natuurlijk goed inspelen op het toerisme. Vind je het prima om alleen te genieten van het prachtige strand en de omgeving of wil je persé naar een onbewoond eiland of diepzee duiken? Je kunt het met de excursies zo duur maken als je het zelf wilt.

Zijn de Malediven betaalbaar als vakantiebestemming?

JA! Ik vind de Malediven zeker betaalbaar als vakantiebestemming. Als je in het Nederlandse hoogseizoen twee weken naar een luxe hotel in Spanje gaat ben je misschien net wat minder kwijt als voor de Malediven. Het kost je af en toe wat uitzoek werk, maar het is zeker mogelijk! Zelf zou ik voor het ultieme gevoel wel voor een resorteiland kiezen. Mede omdat je hier gewoon lekker met je bikini overal op het strand kunt liggen en de meeste resorts een fijn huisrif hebben! Dit bespaard je dan weer een hoop geld op snorkelexcursies. Zelf vonden wij vier dagen precies genoeg om eventjes helemaal te relaxen en te genieten van de prachtige omgeving. Vallen de kosten voor de Malediven je mee of tegen?

Wil je net zo als ons de Malediven combineren met Sri Lanka? Neem dan eens kijkje op onze Sri Lanka pagina.