Het jaar 2020 staat voor de deur en dat betekent voor de meeste mensen weer een nieuw verlofsaldo! In Nederland is bij de wet vastgelegd dat iedereen die het gehele jaar fulltime werkt recht heeft op minimaal 4 vakantieweken per jaar. Dit zijn de wettelijke vakantiedagen. Extra vakantiedagen zijn afhankelijk van jouw cao en/of arbeidsvoorwaarden. Voor ons is het elk jaar weer een sport om met zo min mogelijk vakantiedagen zo veel mogelijk vrij te hebben!

Hoe krijg je zoveel mogelijk vrij met zo min mogelijk vakantiedagen?

In dit artikel geven we je inzicht hoe je in 2020 zoveel mogelijk vrij kunt nemen met zo min mogelijk vakantiedagen. Vakantiedagen kun je besparen door gebruik te maken van de verplichte vrije dagen, feestdagen en weekenden! Benieuwd hoe je in 2020 je vakantiedagen zo voordeligst mogelijk kan inzetten? Hieronder laten we je per maand de opties en mogelijkheden zien.

Januari

Het nieuwe jaar meteen goed beginnen met een weekje vrij? Het kan en het bespaart je meteen één vakantiedag. Nieuwjaarsdag valt namelijk op een woensdag in 2020. Als je de overige dagen vrij neemt heb je meteen een lekker weekje vrij om bij te komen van de feestdagen. Wil je ook echt weg? Plak dan de weekenden er aan vast en je kunt een tripje van 9 dagen plannen!

April

April is een fijne maand om vakantie te nemen! Wanneer je van zaterdag 11 april tot en met maandag 27 april vakantie neemt heb je 17 dagen vrij. Klinkt goed toch? Het aller fijnste hierbij is dat je het maar 9 vakantiedagen “kost”. Is bij jou Goede Vrijdag ook een vrije dag? Dan heb je zelfs 18 dagen vrij, terwijl je maar 9 vakantiedagen hoeft op te nemen.

Mei 

In de maand mei heb je meerder opties die voordelig voor jou kunnen uitpakken. Dit is natuurlijk afhankelijk van je cao en arbeidsvoorwaarden. Op dinsdag 5 mei is het Bevrijdingsdag en op donderdag 21 mei is het Hemelvaartsdag. Neem je tussen deze dagen vrij dan ben je 17 dagen vrij, terwijl dit je 12 vakantiedagen “kost”. Een andere optie in mei is om Hemelvaart en Pinksteren te combineren. In deze periode ben je 12 dagen vrij, voor maar 6 vakantiedagen!

December

Pinkersteren valt in 2020 op 1 juni en dat is dan ook meteen je laatste vrije dag tot december! In december heb je daarom wel weer een aantal vakantiedagen verdiend! Het jammere van het jaar 2020 is alleen dat tweede kerstdag op zaterdag valt. Des al niet te min kun je wel gebruik maken van twee vrije vrijdagen (25 december en 1 januari). Neem je van 25 december tot en met 3 januari 2021 verlof dan hoef je maar 4 dagen op te nemen en heb je 10! dagen vrij! Klinkt goed toch?

Andere handige tips

Het is natuurlijk wel zo netjes om altijd eerst even met je collega’s te overleggen. Daarnaast is dit lijstje natuurlijk niet van toepassing als je te maken hebt met onregelmatige werktijden. Heb jij je vakantie voor 2020 al geboekt?